leder du

Leder du? Bevæger du mennesker?

Del:
Share

Er du leder? Vil du være bedre til at lede?

Så kommer du nok ikke udenom at forholde dig til, hvordan du bevæger mennesker? Eller hvordan mennesker overhovedet bevæges?

Et knips med fingeren?

Hvis du blot ved at knipse med fingrene kunne få et menneske til at gøre, både som du ville, og hvordan du ville? …. Vel at mærke sådan at han/hun gjorde det i fuldt bevist samtykke, af et åbent, glad hjerte og uden at føle sig- eller – blive forført… ?

Kan du så forestille dig at bruge den færdighed?


I givet fald overfor hvem og i hvilken situation?
Ville der være situationer, hvor du absolut ikke ville anvende det?

Bare det at reflektere et øjeblik over det spørgsmål, vil åbne for nogle etiske overvejelser omkring ledelse i de fleste?

leder – Hvor egen indsats ikke er nok

Som leder vil jeg have noget gjort, hvor hverken egen indsats eller kompetence er nok. Ikke nok med det: Ofte vil det også være mig, som definerer, hvad opgaven overhovedet går ud på?

Gør vi det, vi skal, og gør vi det godt nok?
“Skal “ i forhold til det, jeg eller andre ledere vil?!
De, som medvirker om at løse opgangen, er måske som hovedregel overhovedet ikke involveret i at beslutte dette, “hvad vi vil?”…

De er her som “medarbejdere” mere eller mindre for at gøre det, de skal, i det omfang de altså vil det?

Ja det lyder kompliceret. De fleste ledere kan skrive under på, at det ikke altid er let at bevæge nogen til at gøre det, vi som ledere af- og i- en organisation eller en del af den, vil have gjort?

En leder må kunne ganske enkelt kunne bevæge mennesker i en “fælles” retning.

Hvordan bevæger jeg – som leder – mennesker?

Når, jeg inviterer dig som leder til at uddanne dig grundigt i: “Hvordan jeg bevæger mennesker” – Så indebærer det at iagttage meget nøjagtigt, på hvor mange måder, det kan ske?

Det kan f.eks.være ved at: Invitere, instruere, forføre, lede, undervise, lære sammen, opdrage, spejle, idealisere, kontrollere, styre, coache, samtale, skabe konflikt, ændre kontekst, tage/tildele/udøve-magt , skabe fortællinger, begejstre, være eksempel, vise omsorg og medfølelse og evt. også at manipulere?

Det sidste ord har en negativ klang for de fleste. Helt nøgternt betyder det “at være fiks på hånden”. F.eks. som en kiropraktor der med nogle håndgreb kan sætte knogler, led og sener “på plads” i en skulder.

I alm. forståelse betyder det noget i retning af: “At invitere mennesker på en sådan måde, at de ikke kan sige nej til invitationen”. Måske opdager de heller ikke, at de beslutninger og handlinger de gør, i høj grad er styret af måden, der inviteres på”?

Hver enkelt metode har sine fordele og ulemper. Ved sammen med andre at gå på opdagelse i dem erkender og bevidstgør vi, hvordan mennesker kan bevæges?

Etik

En meget vigtig del af denne undersøgelse vil være at iagttage hvordan vi leder, uden at fratage mennesker autoritet over egen integritet. Dvs. at bringe deres evne til at passe på sig selv – også i mødet med os som leder – i fare.

I samme åndedrag opdager jeg, når nogen vil lede mig på en sådan måde, at jeg føler min integritet truet. Dermed kan jeg bevæge mig og møde det anderledes og kompetent, end hvis det skete ubevidst for mig.

At erkende, hvordan mennesker bevæges til at gøre noget i en ønsket retning, er simpelthen en kernekompetence hos enhver leder.

Samtidig fælles undersøgelse

Jeg inviterer dig til sammen med andre ledere helt konkret at se, afprøve og opdage måder, der gør os bedre til at lede og bevæge andre mennesker.

Det, vi både forstår og igennem gentagelser erkender emotionelt i vores egen krop – vil vi igennem øvelse komme til at mestre.

Til det hører mere end nogen sinde at blive bevidst opmærksom på etikken i ledelse.
En etik, som måske ser meget enkel ud? Og som overhovedet ikke er let.

Vi vil træne i det. Praktisere det på mange forskellige måder.

Det vil ændre dit perspektiv på at leve, og på hvordan du bevæger dig med andre mennesker og bevæges af dem.

Frem for alt vil det øge din evne til at handle med autoritet og integritet – og hjælpe andre til at gøre det samme.

Hvis du vil være med i vores Praksis-fælleskab omkring Systemisk ledelse og kommunikation så ring eller skriv og hør nærmere .

Del:
Share